Cura Corporis  
Zorg voor het lichaam  
  
 
 
 

 
 
Wanneer bent u voor het laatst gemasseerd?

 

Sportmassage is een variant van de klassieke massage die door een sportmasseur wordt uitgevoerd bij een sporter. Daarnaast is sportmassage ook heel geschikt voor niet-sporters die op een andere manier actief zijn en veel van hun lichaam vragen, zoals mensen met een fysiek belastend beroep.

Het doel van sportmassage is om de sporter in de optimale toestand te brengen of te houden om de gewenste sportprestaties te leveren. Kortom: minder blessures, betere prestaties. Bij sportmassage krijgen dan ook vooral de spieren veel aandacht. Een stimulerende massage brengt de spieren op spanning, een sederende massage ontspant de spieren.

Sportmassage kan worden toegepast op 4 momenten, met ieder hun eigen effect.

  1. Voorafgaand aan het sporten kan een stimulerende massage worden gegeven om de doorbloeding te stimuleren en de spieren "wakker" te maken en op (wedstrijd)spanning te brengen. Een massage voorafgaand aan het sporten helpt de sporter ook om te focussen op dat wat komen gaat.
  2. Tussentijds, bijvoorbeeld tijdens de rust van een wedstrijd of in de korte pauzes tussen 2 sets of tijdens medische time-outs. Door de spanning die tijdens het sporten in de spieren wordt opgebouwd, kan de bloedtoevoer naar de spieren door de spieren zelf als het ware "afgeknepen" worden. Hierdoor kan zelfs kramp ontstaan. Om dit te voorkomen kan het nodig zijn om tussentijds te masseren om de spieren engiszins te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.
  3. Na het sporten wordt een ontspannende (sederende) massage gegeven om de spieren weer te ontspannen, de afvoer van afvalstoffen te bevorderen en het lichaamseigen herstel van de spieren te stimuleren.
  4. Tijdens inactieve periodes als vakanties helpt sportmassage om de spieren op het gewenste niveau te houden. Wordt de inactiviteit veroorzaakt door bijvoorbeeld een blessure, dan bevorderen regelmatige massages het herstel naar volledige sporthervatting. De massages worden aangepast aan de aard van de blessure en het stadium van herstel waarin de sporter zich bevindt.

Sportmassage zou een vanzelfsprekend onderdeel moeten vormen van het trainingsprogramma van iedere sporter, recreatief of competitief, amateur of professional.

Daarnaast zijn massages een weldaad voor lichaam en geest. Gun uzelf regelmatig een massage. Zorg voor uw lichaam...


 
 
 
   
   
 
             
Cura Corporis Coevorden (Steenwijksmoer) | ©RimaWebontwerp